Manuscript of proefdruk corrigeren

Manuscript corrigeren

Het is eindelijk zo ver. Je manuscript is af. Nu moet je het nog aan de man zien te brengen. Dus je zoekt een paar uitgevers op die bij je boek passen en stuurt je boek op. Nu maar duimen dat ze het goed vinden.

Om je kansen groter te maken is het erg verstandig om je manuscript te laten corrigeren. Want je bent misschien wel heel goed in het vertellen van een mooi verhaal, maar misschien zijn spelling en grammatica niet je sterkste kant. Dat kan onterecht in je nadeel werken. Ook als je wel goed bent in spelling, is het verstandig om een corrector je tekst te laten nakijken. De ervaring leert namelijk dat je blind wordt voor je eigen fouten. Je kunt je manuscript dus nog zo vaak controleren, de kans dat er een foutloos exemplaar voor de neus van de redacteur ligt, is vrij klein.

Ik kan je manuscript, zowel fictie als non-fictie, voor je corrigeren, zodat je kansen bij een uitgever zo hoog mogelijk liggen. Je komt namelijk een stuk professioneler over als je manuscript geen spel- en typfouten bevat. Fouten leiden af, waardoor je verhaal misschien onterecht in de prullenbak belandt. En dat is wel het laatste wat je wilt na al dat harde werk.

Het is natuurlijk nogal een stap om je manuscript uit handen te geven. Je hebt er tenslotte maanden of misschien wel jaren op zitten zwoegen. Het dan afstaan, kan moeilijk zijn. Ik beloof je dat ik er als corrector erg zuinig op zal zijn en er uiterst discreet mee om zal gaan. Bovendien blijft het ook echt jouw boek, ik corrigeer alleen de fouten. Jouw schrijfstijl blijft bewaard.

Proefdruk corrigeren

Wordt je boek al uitgegeven? Gefeliciteerd! Je wilt natuurlijk wel een foutloos exemplaar in de boekwinkel hebben liggen. Voordat je boek naar de drukker gaat, krijg je een proefdruk. Dit is een opgemaakte versie van je boek, zodat je ziet hoe de pagina-indeling eruit komt te zien. Dit is de laatste kans om je boek aan te passen voordat het naar de drukker gaat. Het is dus van essentieel belang om goed te controleren of alles wel klopt, en wie kan dat nu beter doen dan een corrector? Soms zit er toch nog ergens een typfoutje of worden sommige woorden niet goed afgebroken. Een tekst kan ook opeens heel anders lezen als hij eenmaal is opgemaakt. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.

Als freelancer controleer ik proefdrukken voor uitgeverijen en particulieren. Zo weet je zeker dat je geen fouten meer tegenkomt als je je boek eindelijk in handen hebt. Je kunt je proefdruk met een gerust hart afstaan aan de drukker.

Wat kost dat dan?

Het corrigeren van een manuscript kost €0,015 per woord (excl. btw).
Het corrigeren van een proefdruk kost €0,01 per woord (excl. btw).