Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

Met deze opmaak worden je websteksten wél gelezen

Teksten schrijven draait niet alleen om het kiezen van de juiste woorden. Je tekst moet er ook aantrekkelijk uitzien. Want je kan nog zulke mooie teksten op je website hebben, als de opmaak van je webteksten niet goed is, leest niemand ze.

Veelgemaakte fouten in de opmaak van webteksten

Er zijn een paar dingen die ik heel vaak voorbij zie komen op websites en die er bij je lezers voor zorgen dat de moed om de teksten te lezen ze al gelijk in de schoenen zakt. Zonde, want hierdoor haken heel wat potentiële klanten af. Gelukkig maak je de opmaak van je webteksten op een makkelijke een heel stuk beter als je onderstaande vijf punten aanpakt.

Te kleine letters

Als ik een website zie met kleine letters, haak ik vrijwel direct af. En dat geldt voor de meeste mensen. Je moet veel te veel je best doen om de tekst te kunnen lezen. Dat merk je als lezer niet altijd bewust op, maar er is wel iets in je brein dat zegt: hier moet ik te veel moeite voor doen, dus ik zoek wel een andere site op.

Laten we eens een testje doen:

Deze tekst heeft lettergrootte 12. Erg klein hè? Leest het makkelijk? Of moet je je inspannen? Nou zie ik zulke kleine letters niet heel erg vaak op het wereldwijde web, maar je snapt mijn punt.

Dit is lettergrootte 14. Dit zie ik vaak voorbijkomen. Best irritant, want ik moet nog steeds behoorlijk mijn best doen om het te kunnen lezen. Het lijkt ook alsof dit veel meer tekst is dan het daadwerkelijk is. Je heb dus van tevoren het idee dat je veel moet lezen en dat ontmoedigt. Gevolg? Je leest niet verder.

En wat vind je hier dan van? Wordt al wat makkelijker toch? Dit is lettergrootte 16. Dat is wat mij betreft toch wel écht het minimale. Het is redelijk leesbaar, maar comfortabel kan ik het nog steeds niet noemen. Groter is nog steeds fijner.

Lettergrootte 18 tot 20 vind ik het beste. Ik gebruik zelf een grootte van 20 voor mijn blogs (18 op mobiel). Op de rest van mijn site gebruik ik 18. Alles is lekker duidelijk en er is geen inspanning nodig. Hiermee maak je het je lezer zóveel makkelijker.

Regels te dicht op elkaar

Ken je dat? Van die websites waarbij alle tekst heel dicht op elkaar gepropt lijkt te staan? De tekst is heel compact en je brein moet moeite doen om bij te houden waar je gebleven bent. Je raakt namelijk snel de draad kwijt omdat je steeds moet zoeken naar het begin van de nieuwe regel. En dat leest echt niet fijn.

In deze gevallen is de regelafstand te klein. De tekst is daardoor totaal niet overzichtelijk. Je hebt juist lucht nodig in een tekst. De opmaak van je webteksten wordt aanzienlijk beter als je een grotere regelafstand gebruikt. Probeer eens een regelafstand van 1.6em tot 1.8em. Dat oogt gelijk veel aangenamer. Bij de meeste websites kan je dit wel instellen. En anders kan je het altijd nog aanpassen met CSS.

Te lange alinea’s

Lange alinea’s zijn echt een no go voor webteksten. Grote blokken tekst schrikken enorm af. Er is niemand die een scherm vol met tekst gaat zitten lezen. Zulke lange webteksten hebben een naam: wall of text. Je krijgt een enorme lap tekst voor je kiezen zonder enige onderbreking en het kan voelen alsof je tegen een muur aanloopt. Je brein denkt: dat ga ik dus écht niet lezen. En vervolgens sla je het over.

Kijk maar eens naar de onderstaande afbeelding. Krijg jij het voor elkaar om dit te lezen? Of glijden je ogen eroverheen met het idee: zal allemaal wel? Persoonlijk word ik al moe als ik ernaar kijk.

De wall of text vermijden is niet heel moeilijk. Gebruik witregels. Veel witregels.

Geen tussenkoppen

Een tweede manier om de wall of text te vermijden is het gebruik van tussenkopjes. Het is verrassend hoeveel teksten er zijn zonder kopjes. Gebruik ze toch maar wel, want je maakt je tekst veel makkelijker leesbaar. Je brengt namelijk structuur aan. En je geeft je tekst lucht, want er ontstaan rustpunten. Gebruik altijd kopjes die goed laten zien waar de volgende alinea’s over gaan. Zo zien je lezers gelijk hoe de tekst in elkaar steekt en wat voor hen wel of niet interessant is.

Te brede tekstkolommen

Ik zie nogal eens websites waar de tekst over de hele breedte van het scherm loopt. Je moet dus helemaal met je ogen van de ene kant naar de andere kant van het beeldscherm en al die tijd moet je je aandacht bij die ene regel houden. Zodra je aan het eind bent, is het lastig om het begin van de volgende regel te vinden omdat de afstand zo groot is. Dit is vooral behoorlijk dramatisch als je een groot beeldscherm hebt. Maar zelfs met mijn 13-inchlaptop vind ik het al vervelend.

De oplossing is vrij simpel: maak je tekstkolommen smaller. Er moeten ongeveer 60 tot 85 karakters op één regel passen. Iets meer of iets minder is niet erg, maar maak het dus niet te bont, anders leest niemand je tekst.

Conclusie: overzicht en rust op je website 

Een goede opmaak van je webtekstenkomt kort gezegd eigenlijk gewoon neer op overzicht en rust. Maak het je lezers zo makkelijk mogelijk. Bouw rustpunten in door witregels en kopjes, en maak je tekst makkelijk leesbaar door grote letters, een ruime regelafstand en smalle tekstkolommen.

Bied je tekst aan in hapklare brokken. Dan vliegen je lezers er als vanzelf doorheen.