Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

6 tips om betere teksten te schrijven

Kan jouw schrijfwerk wel een oppepper gebruiken? Goede teksten schrijven kun je leren. Daarom geef ik je in dit artikel zes tips om betere teksten te schrijven, of je nu een sollicitatiebrief schrijft, of een blog, of de homepage van je website.

Opbouw

Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen en hoe. Wees helder in je boodschap en maak gelijk aan het begin van je tekst duidelijk waar het over gaat. Je kunt op je website bijvoorbeeld een heel verhaal houden over hoe leuk je auto’s vindt, en daarna pas vertellen dat je autobanden verkoopt, maar handig is het niet. Mensen willen gelijk zien dat dit de goede website is, en niet eerst iets lezen over andere dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.

Bij de opbouw van je tekst hoort ook het gebruik van witregels. Druk gewoon af en toe eens op enter. Je zult zien dat je tekst door wat extra witregels veel makkelijker leesbaar wordt. Pas dit vooral toe bij webteksten. Er is namelijk niemand die een scherm vol met tekst zonder witregels gaat lezen.

Vergeet niet om tussenkopjes te gebruiken. Hierdoor creëer je overzicht en structuur. Dit is ook fijn voor jezelf. Het maakt het schrijfproces makkelijker. En lezers zien gelijk hoe je tekst in elkaar zit en welke informatie waar staat.

Wees doortastend

Vermijd hulpwerkwoorden als zullen, kunnen en gaan. Als je alleen deze tip zou gebruiken en de rest links laat liggen, schrijf je al betere teksten. Dit soort woorden maken je teksten namelijk onnodig langdradig én ze stralen geen zekerheid uit. Soms heb je deze woorden gewoon echt nodig, maar meestal niet. Je krijgt betere teksten als je ze weglaat.

Kijk eens naar het verschil:

Tijdens de cursus zullen we ingaan op alle aspecten van webdesign. De docent zal je laten zien hoe je een website kunt bouwen die er mooi uit zal zien en ook functioneel is. Aan het eind van de cursus zul je genoeg kennis hebben om helemaal zelfstandig aan de slag te kunnen gaan.

De cursus gaat over alle aspecten van webdesign. De docent laat je zien hoe je een website bouwt die er mooi uitziet en ook functioneel is. Aan het eind van de cursus heb je genoeg kennis om helemaal zelfstandig aan de slag te gaan.

Dit soort hulpwerkwoorden gebruiken we vaak onbewust. Ik doe het zelf ook. En als ik mezelf erop betrap, pas ik de zin gelijk aan. Dat is helemaal niet zo moeilijk én je merkt direct dat je tekst er beter van wordt. Maar ook bij mij glipt er wel eens een hulpwerkwoord tussendoor.

Schrijf actief

Gebruik actieve zinnen. Passieve zinnen lezen niet lekker. Kijk maar:

Je nieuwe bankstel wordt binnen drie weken bezorgd en wordt ook door ons op de juiste plek gezet.

We bezorgen je bankstel binnen drie weken en zetten hem ook voor je op de juiste plek.

Actief schrijven zorgt direct voor betere teksten. Het maakt je teksten concreter. Passieve zinnen komen nogal wollig en soms ook een beetje onzeker over. Zoals Stephen King zegt: de passieve vorm is voor timide en voorzichtige schrijvers. En Stephen King kan het weten. Hij zegt:

“De passieve stem is niet gevaarlijk. Je krijgt niet met lastige handelingen te maken. […] Ik denk dat onzekere schrijvers ook het gevoel hebben dat de passieve werkwoordsvormen hun werk een zeker gezag verlenen, misschien zelfs iets majesteitelijks. Als je gebruiksaanwijzingen en gerechtelijke stukken majesteitelijk vindt, heb je misschien wel gelijk.”*

Natuurlijk kun je passieve zinnen niet altijd vermijden. Maar meestal wel. De passieve vorm maakt je zinnen onnodig lang. Dat brengt gelijk me bij het volgende punt.

Hou het makkelijk

Hou je tekst begrijpelijk voor je lezers. Door lange zinnen met gekke constructies is je tekst niet echt lekker leesbaar. Vooral als je veel passieve zinnen maakt, gebruik je veel woorden die niet nodig zijn. Dit maakt je tekst onnodig lang. Hierdoor lijkt het heel wat, maar eigenlijk zeg je vrij weinig. Schrijf dus niks op wat niks toevoegt aan je verhaal. Je tekst mag echt wel lang en uitgebreid zijn, als alles wat je zegt maar relevant is.

Gebruik ook geen onnodig moeilijke woorden. Let hierbij goed op je doelgroep. Als je doelgroep bestaat uit professionals die alles weten van jouw onderwerp, dan kan je natuurlijk gerust wat vakjargon gebruiken. Maar het betekent niet dat je tekst heel deftig moet zijn. Ook professionals houden ervan als een tekst lekker makkelijk leesbaar is.

Schrijf je voor mensen die geen verstand hebben van het onderwerp? Let dan extra goed op de begrijpelijkheid van je tekst. Als mensen iets niet snappen, haken ze af. Gebruik daarom woorden die (vrijwel) iedereen kent. Leg de dingen uit zoals je ze ook zou vertellen wanneer de persoon voor je staat.

Varieer met je zinnen

Om je tekst een prettig ritme mee te geven, is het prettig om af te wisselen met lange en korte zinnen. Het advies is over het algemeen dat je korte zinnen moet gebruiken. Dat is op zich prima, maar overdrijf het niet. Door alleen maar korte zinnen te gebruiken, krijgt je tekst een gek ritme. Een goede afwisseling tussen lang en kort werkt het beste. Maar wat is dan de juiste verhouding? Dat is een beetje een gevoelskwestie. Het werkt vaak goed om je tekst hardop te lezen. Zo ontdek je waar je zinnen haperen en welke te lang of te kort zijn.

Denk er nog even over

Stuur je tekst niet direct wereld in als je klaar bent. Je bent er misschien best een tijdje mee bezig geweest en dan ga je uiteindelijk fouten over het hoofd zien. Kijk er een dag later nog eens naar. Dan zie je die foutjes opeens wel. En wees op dat moment ook heel kritisch op jezelf. Dit is je laatste kans om je tekst te perfectioneren. En perfectioneren bestaat meestal uit schrappen.

Laat je tekst eventueel nog even nalezen door iemand anders. Deze persoon vindt misschien ook nog fouten en kan je vertellen of je boodschap duidelijk is.

Twijfel? Vraag hulp voor betere teksten

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om betere teksten te schrijven. Wil je echt zeker weten dat je tekst foutloos en to the point is? Laat mij het lezen. Ik haal je fouten eruit en maak hem nóg beter. Of ik schrijf hem gewoon helemaal voor je. Neem contact op voor de mogelijkheden.

* De quote van Stephen King komt uit het boek Over leven en schrijven. Echt een aanrader als je beter wilt leren schrijven of meer wilt weten over Stephen King. Zelfs als je deze twee dingen niet wilt, is het nog steeds een geweldig boek om te lezen.