Over schrijven

Hoeveel kost een tekstschrijver?

Hoeveel kost een tekstschrijver eigenlijk? Veel mensen vinden een tekstschrijver duur. En ja, als je kwaliteit wilt, moet je er meestal ook voor betalen. Maar de vraag zou misschien wel moeten zijn: wat levert een tekstschrijver op?

De kosten van een tekstschrijver

Tekstschrijvers lijken misschien wel duur, maar bedenk je ook eens wat de financiële gevolgen zijn als je zzp’er bent. Zelfstandigen moeten bijvoorbeeld zelf zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering en voor hun pensioen. Alleen deze twee dingen zorgen al voor een behoorlijke kostenpost per maand. Verder moeten we als tekstschrijvers ook wel eens een cursus doen om onze kennis op peil te houden. En natuurlijk hebben we een goede laptop nodig. Daar komt bij dat we ook nog eens geen vakantiegeld of dertiende maand krijgen. En aan het eind komt de belastingdienst ook nog even langs.

Maar gelukkig staat er ook heel veel tegenover. We zijn namelijk bezig met wat we het liefste doen: schrijven! We zijn eigen baas en hebben dus de oneindige vrijheid om zelf te bepalen wat we doen en wanneer we dat doen. Maar ja, we willen dus ook wel graag rond kunnen komen.

Wat een tekstschrijver oplevert

Goedbeschouwd zijn de prijzen van freelance tekstschrijvers dus eigenlijk helemaal niet zo hoog wanneer je naar het totaalplaatje van hun financiën kijkt. Maar ja, jíj als klant moet het bedrag betalen, dus ik snap wel dat je kritisch bent. Bedenk je vooral wat een tekstschrijver voor je kan betekenen en wat het jou oplevert. Dat is namelijk best de moeite waard.

Tijd

Het uitbesteden van een schrijfopdracht levert je tijd op. Misschien kan je zelf best een aardig stukje schrijven. Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar je zit toch gauw een hele tijd te stoeien met een tekst. Dat kost uiteindelijk vaak meer tijd dan je denkt en dan is het nog maar de vraag of het wordt wat je ervan gehoopt had. Die tijd had je waarschijnlijk liever besteed aan andere nuttige dingen, want als je ook zzp’er bent, of als je een groter bedrijf moet runnen, heb je vast nog wel honderd andere dingen te doen.

Goede teksten leveren ook in een ander opzicht meer tijd op. Als je onduidelijke teksten op je site of in je folder hebt staan, roept dat vragen op. Mensen gaan bellen of komen langs om te vragen hoe de dingen nu eigenlijk in elkaar steken. Dan moet je dus extra uitleg gaan geven aan deze mensen. Met duidelijke teksten voorkom je dit.

Een tekstschrijver inschakelen betekent dat jij meer tijd hebt voor andere dingen. Daarnaast bespaart het je ook een hoop moeite en ergernis als je niet zelf uren met die tekst bezig hoeft te zijn.

Kwaliteit

Als je zelf een tekst gaat schrijven, loop je al snel tegen bepaalde dingen aan. Hoe zat het ook alweer met die spelling- en grammaticaregels? Welke opbouw past bij de tekst? Hoe verleid ik de lezer? Hoe begin ik? En al snel zit je te staren naar een knipperende cursor.

Wat je ook vaak ziet, is dat mensen hun eigen tekst willen schrijven omdat ze zelf de meeste kennis van het onderwerp hebben. Dat is natuurlijk een prima idee, maar mensen beseffen vaak niet dat te veel kennis juist een enorme valkuil is. Want waar moet je beginnen? Je wilt alle kennis die je hebt in je tekst stoppen, want je vindt alles belangrijk. Dit kan als gevolg hebben dat het voor de lezer vaak een lang en saai verhaal wordt. Misschien vertel je wel allemaal dingen die de lezer niet relevant vindt. Of misschien laat je wel dingen weg, omdat je bepaalde kennis veronderstelt, die de lezer niet heeft, maar jij wel.

Een tekstschrijver inschakelen is dan een goede keus. Als iemand wat minder kennis heeft van het onderwerp,  komt diegene er namelijk net zo blanco in als je lezer. En dat is precies wat je wilt, want de tekstschrijver denkt vanuit de lezer en niet vanuit jou. Hierdoor weet een tekstschrijver beter de toon en stijl van een tekst te bepalen.

Kortom, door een tekstschrijver in te schakelen weet je zeker dat je een goede tekst krijgt. Wij zijn immers specialisten die hier de hele dag mee bezig zijn.

Het gewenste resultaat

Met goede teksten maak je een goede indruk. Als mensen een website zien met taalfouten, zullen ze waarschijnlijk snel op het kruisje klikken. Als ze een folder zien met onduidelijke taal, belandt die folder, waar jij hard aan hebt gewerkt, zó in de prullenbak.

Goede teksten – of het nou gaat om een website, een persbericht, een brochure, of om iets anders – geven resultaat. Uiteindelijk is dat immers waar het om draait. Want wat dat betreft wil je waarschijnlijk hetzelfde als de tekstschrijvers: geld verdienen met je dienst of product. Met goede teksten kom je professioneel over en zie je je conversie stijgen.

Een tekstschrijver is niet duur

Zo blijkt maar weer dat je de kosten van een tekstschrijver vaak snel genoeg terugverdiend hebt. Je hebt dan namelijk teksten van een goede kwaliteit, je maakt een professionele indruk, je conversie stijgt en het heeft je ook nog eens nauwelijks tijd gekost.

Daarom is investeren in een tekstschrijver écht de moeite waard.

Wil je weten wat het kost om teksten te laten schrijven en om er tijd, resultaat en extra omzet voor terug te krijgen? Vraag dan een offerte aan.