Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

Helma Lubbers

Mevrouw Alfabet

5 redenen om je teksten te laten corrigeren

Er is weinig zo irritant als lang zwoegen op een tekst en dan alsnog fouten tegenkomen. Of om op je fouten gewezen worden door een ander. Heb je bijvoorbeeld eindelijk die brochure klaar, gedrukt en al, en dan zie je ineens die d/t-fout of die spatiefout. Opnieuw drukken kan niet altijd. Dus dan maar hopen dat het je klanten niet opvalt.

Volgende keer beter.

Je teksten laten corrigeren is dus geen overbodige luxe en in dit artikel geef ik je hier vijf redenen voor.

Tekst corrigeren

Wat houdt het corrigeren van een tekst eigenlijk in? Waar kijkt een tekstschrijver naar?

  • Spelling
    Een correcte spelling speelt vaak de grootste rol. Als tekstschrijver spoor ik al je spel- en typfouten op.
  •  

  • Interpunctie
    Komma’s, punten en puntkomma’s zijn belangrijk om een tekst makkelijk leesbaar te maken. Correct gebruik van interpunctie zorgt er ook voor dat je lezers de tekst goed begrijpen.
  •  

  • Grammatica
    Dit is een stuk breder dan spelling. Grammatica gaat over de juiste woordkeuze en woordvolgorde.
  •  

  • Consequent taalgebruik
    Schrijf je de ene keer ‘stationplein’ en de andere keer ‘stationsplein’? Dit zijn typisch van die foutjes die je zelf niet meer ziet als je een tijdje met een tekst bezig bent.

1. Kom professioneel over

Er zijn genoeg mensen die taalfouten helemaal niet opmerken. Maar er zijn er ook veel die het wél zien en die ook nog eens grote waarde hechten aan juist taalgebruik. Als een tekst geen fouten bevat, valt het vaak niet op. Maar als er wel fouten in staan, dan springen ze vaak gelijk in het oog.

En dat is waar het misgaat.

Taalfouten hebben een negatieve invloed op je imago en op je geloofwaardigheid. Ze komen onzorgvuldig en onprofessioneel over. Je schrijftalenten zeggen in veel gevallen weinig tot niks over hoe goed je bent in je vak, maar helaas werkt het dus wel in je nadeel. Fouten in je brochure of op je website kunnen je dus klanten kosten. Met een correcte tekst komt je deskundig en verzorgd over.

2. Weg met je onzekerheid

Misschien kan je best goed schrijven. Maar die twijfel over of het allemaal wel echt klopt, kan heel vervelend zijn. Helemaal als je een tekst schrijft waar veel van afhangt, zoals een jaarverslag of een juridisch stuk. Als je je teksten laat corrigeren door een tekstschrijver, hoef je je hier helemaal geen zorgen meer over te maken. Je kunt je teksten met een gerust hart aan iedereen laten lezen.

3. Duidelijkheid

Taalfouten zorgen voor onduidelijkheid. En sommige taalfouten zorgen er zelfs voor dat je tekst ineens iets heel anders betekent dan je wilde. Zelf heb je het vaak niet door, maar een ander moet erover nadenken wat je bedoelt of snapt het helemaal niet. Dat is wel het laatste wat je wilt.

Stel dat je klanten wilt werven en je teksten zijn onduidelijk. Als potentiële klanten moeten gaan nadenken wat je bedoelt, haken ze meestal af. Dan loop je ze dus mis. Met heldere teksten maak je het je lezers makkelijk. Ze weten waar ze aan toe zijn.

4. Tijd

Een tekst schrijven kost tijd. Een goede tekst schrijven kost meer tijd. En een goede én foutloze tekst schrijven, kost nog meer tijd. Als schrijven niet iets is wat je dagelijks doet, kan het een flinke klus zijn om dat artikel of die brochuretekst uit je mouw te schudden. Meestal ben je er behoorlijk lang mee bezig. Je leest het vaak door. Je verandert dingen. Je leest het weer door.

Als je je niet druk hoeft te maken om de spelfouten en de grammatica, scheelt dat een hoop gedoe. Je hoeft je tekst niet steeds weer na te lezen vanwege mogelijke fouten. Je kunt je focussen op de boodschap in plaats van de spelling. Hierdoor ben je sneller klaar. De tekstschrijver haalt de laatste fouten er toch wel voor je uit.

5. Behoud je eigen schrijfstijl

Een voordeel van een correctieronde is dat een tekstschrijver niet gaat sleutelen aan jouw schrijfstijl. Je hebt zelf bepaald wat de opbouw van de tekst moet zijn en hoe je je boodschap wilt overbrengen. Ik kijk als corrector alleen naar de bovengenoemde punten als spelling en interpunctie en dergelijke. Je hoeft dus niet ‘bang’ te zijn dat ik je tekst helemaal aanpas en dat er van je eigen creatie niks meer overblijft. Als ik suggesties ter verbetering heb, zal ik ze benoemen. Maar je bepaalt zelf wat je daarmee doet.

Je snapt inmiddels vast wel dat een tekstschrijver heel veel toe kan voegen aan jouw schrijfkunsten. Je boodschap wordt alleen maar sterker als ze foutloos is. Twijfel dus niet langer over je teksten en laat ze corrigeren.