Correctie en
redactie

Heb je zó lang gezwoegd op die tekst, zitten er toch nog fouten in. Soms kom je er pas achter als je tekst al gepubliceerd of gedrukt is. Herstellen kan niet altijd. Dan maar hopen dat het niemand opvalt.

Zonde. Volgende keer beter.

Zo hoeft het niet te gaan. Als je je tekst door mij laat controleren, heb je altijd een tekst om door een ringetje te halen: foutloos, duidelijk en lekker leesbaar.

Correctie en

redactie

Heb je zó lang gezwoegd op die tekst, zitten er toch nog fouten in. Soms kom je er pas achter als je tekst al gepubliceerd of gedrukt is. Herstellen kan niet altijd. Dan maar hopen dat het niemand opvalt.

Zonde. Volgende keer beter.

Zo hoeft het niet te gaan. Als je je tekst door mij laat controleren, heb je altijd een tekst om door een ringetje te halen: foutloos, duidelijk en lekker leesbaar.

Laat
je teksten
controleren

Hoe lekker is het als je door je jaarverslag bladert en níét schrikt van de spelfouten die je tegenkomt? Of als dat document voor je klant perfect in elkaar zit? En hoe heerlijk is het als je zorgeloos je foutloze e-book op je website zet? 

Met Mevrouw Alfabet als redacteur maak jij je nooit meer zorgen over je teksten. Jij schrijft ze, dus je hebt alles zelf in de hand. En ik kijk ze voor je na, zodat je teksten staan als een huis. In foutloos Nederlands. Én je krijgt suggesties en tips waar je in de toekomst ook weer wat aan hebt. Handig toch?

Waarom Mevrouw Alfabet voor jouw teksten?

k

Duidelijke correcties

Geen vage toestanden. Je ziet alle wijzigingen en ik geef uitleg.

R

Heldere prijzen

Met mijn prijs per woord weet je van tevoren precies wat je betaalt.

w

Korte lijntjes

Even overleggen over de correcties? Je mag me gewoon bellen of mailen.

“Het is niet makkelijk om een tekstschrijver te vinden die zulke kwaliteit levert. Van Helma kun je op aan.”

Yoni Pasman

Journalist en tekstschrijver

Tekst controleren: wat zijn de mogelijkheden?

  1. E-books
  2. Jaarverslagen
  3. Artikelen
  1. Magazines
  2. Vertalingen
  3. En meer

Wat is het verschil tussen corrigeren en redigeren?

Als je je tekst laat corrigeren, verbeter ik taalfouten, grammatica, interpunctie en consistentie. Voor de rest blijft de inhoud gewoon zoals die was. Het blijft dus jouw tekst, met jouw stijl. Maar dan wel foutloos.

Redigeren gaat een stapje verder en is handig als je zelf eigenlijk niet goed weet of je tekst wel goed in elkaar steekt. Als redacteur verbeter ik de stijl en de opbouw. Ik schuif met woorden en zinnen en soms met hele alinea’s. De essentie blijft hetzelfde, maar je hebt uiteindelijk een duidelijker en sterker verhaal.

Je teksten controleren:

wat kost het?

Alle bedragen zijn exclusief btw.

“Helma’s schrijfstijl is helemaal van deze tijd en ze begrijpt doelgroepgericht schrijven. Ze is betrouwbaar, uitermate secuur en goed bereikbaar.”

Yoni Pasman

Journalist en tekstschrijver

Veelgestelde vragen over corrigeren en redigeren

Corrigeer en redigeer je ook websites?
Wat is precies je werkwijze?

We moeten eerst duidelijk krijgen of je je teksten wilt laten corrigeren of redigeren. Misschien weet je dat zelf al. Heb je geen idee wat de beste optie is? Dan kijk ik er eerst naar en kom ik met advies.

Daarna ga ik voor je aan de slag. Ik werk het liefst in Word en hou de wijzigingen voor je bij met de reviewfunctie. Als ik opmerkingen heb dan plaats ik deze in de marge.

Is iets onduidelijk geformuleerd en snap ik niet wat je bedoelt? Dan omschrijf ik in een opmerking wat er onduidelijk aan is en dat je er nog even naar moet kijken.

Als ik opmerkingen heb over het hele document, of als ik in je teksten steeds dezelfde fouten tegenkom, dan stuur ik een apart documentje mee. Daarin geef ik extra toelichting of tips. Handig als je weer iets gaat schrijven.

Wil je achteraf even overleggen over mijn opmerkingen of vragen? Dan mag je me gewoon bellen, mailen of appen.

Hoe moet ik de teksten aanleveren?

Je mag je teksten op twee manieren aanleveren.

1) Je stuurt de teksten op in Word. Ik verbeter je teksten met de reviewfunctie.
Voordeel: zo kan je precies zien wat ik allemaal aangepast heb en de tekst die je terugkrijgt, kan je gelijk gebruiken.

2) Je stuurt de teksten op als pdf-bestand. Ik geef in Adobe aan wat er verbeterd moet worden.
Nadeel: ik kan alleen aangeven wat er veranderd moet worden; je moet de wijzigingen zelf doorvoeren in je eigen bestand. Dit kost je dus meer tijd.

Hoe krijg ik de teksten weer terug?

Dat ligt eraan hoe je je teksten hebt aangeleverd:

1) Word
Je krijgt twee documenten terug. Eén waarin je al mijn wijzigingen en opmerkingen kunt zien (met de functie ‘wijzigingen bijhouden’). Eén met de ‘schone’ tekst die direct klaar is voor gebruik.

2) Pdf
Je krijgt één document terug. Als je in Adobe op ‘comments’ klikt, kan je mijn opmerkingen en verbeteringen zien. Deze moet je zelf invoeren in je eigen document.

Hoe lang duurt het tot de teksten klaar zijn?

Dat ligt eraan hoeveel het is en hoe druk ik het heb. Kortere documenten kunnen soms binnen 2 tot 3 werkdagen klaar zijn. Lange lappen tekst kosten uiteraard meer tijd. 

Waarom hanteer je een minimumbedrag?

Als ik je tekst(en) corrigeer of redigeer, doe ik niet alleen dat. Ik heb ook contact met jou. We mailen over wat je wensen zijn en als ik klaar ben met je tekst(en) mail ik je ook weer. Daarna hebben we misschien ook nog weer contact om te overleggen over het een of ander. Soms moet er dan nog weer iets aangepast worden.

Al deze dingen kosten tijd en bij een korte tekst is dat naar verhouding meer dan bij een langere tekst. Daarom reken ik altijd een minimumbedrag bij teksten tot 1000 woorden.

Ga je veel veranderen aan mijn teksten?

Dat ligt natuurlijk helemaal aan de kwaliteit van je teksten. Soms moet ik veel aanpassen, soms niet.

Als ik je teksten corrigeer, verbeter ik alleen de échte fouten. Als ik je teksten redigeer, kijk ik ook naar de stijl en structuur van je tekst. Dat betekent over het algemeen dat er dus ook meer wijzigingen zijn.

In beide gevallen blijft het jouw tekst met jouw uitstraling. Ik zorg er alleen voor dat je verhaal beter wordt. Wil je teksten compleet laten herschrijven? Dan wordt het een ander verhaal. Ik (her)schrijf webteksten, blogs en andere teksten