Over schrijven

7 tips om een geweldige landingspagina te schrijven

Een goede landingspagina doet wonderen voor je bezoekersaantallen én je conversie. Ik laat je zien hoe je goede landingspagina’s kunt schrijven. Ze zijn namelijk onmisbaar voor je website en voor je bedrijf. Een goed geschreven landingspagina zorgt namelijk voor klanten. En dat is natuurlijk wat je wilt. Want elke bezoeker op je website is een mogelijke klant.

Een landingspagina heeft twee doelen: hoog scoren in zoekmachines en conversie creëren. Het is de bedoeling om je bezoekers over de streep te trekken en om van hen klanten te maken. Maar wat is een landingspagina nu precies? En hoe zit deze in elkaar?

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een plek op je website waar je bezoekers op terechtkomen vanuit een zoekmachine. De pagina is ook alleen hiervoor bedoeld. Deze vind je dus niet terug in het navigatiemenu van je website. De bezoeker heeft gezocht op een bepaalde term en komt via die term op jouw landingspagina terecht. Een landingspagina richt zich dus helemaal op één ding in plaats van dat het een totaalbeeld geeft van jou en je bedrijf. Dat betekent dat je veel gerichter kunt gaan schrijven over dit doel.

Waarom is een landingspagina belangrijk?

Een landingspagina is vaak een betere landingsplek dan je homepage. Mensen zoeken namelijk naar iets specifieks en het is natuurlijk mooi als ze gelijk op de pagina komen die daarover gaat. Als ze op je homepage terechtkomen, moeten ze waarschijnlijk eerst nog even zoeken naar de juiste informatie. En dat is funest, want als mensen niet vinden waar ze voor komen, dan vertrekken ze direct.

Dit betekent dat je op je landingspagina dus een heel goede eerste indruk moet maken. Voor die eerste indruk heb je maar weinig tijd. Bezoekers bepalen binnen tien seconden of ze op een website willen blijven of niet. Ga maar eens bij jezelf na hoe snel je een website scant en hoe snel je weer weg bent als het je niet bevalt. Daarom is het dus van belang om een landingspagina te hebben die goed in elkaar zit. De bezoeker moet direct zien wat je te bieden hebt.

Landingspagina’s geven je de mogelijkheid om beter te scoren in zoekmachines. Natuurlijk moeten je ‘gewone’ webpagina’s ook goed scoren. Maar kun je daadwerkelijk alle zoektermen waarop je gevonden wilt worden, kwijt op je homepage? Als je daar alles wilt vertellen wat je te zeggen hebt, worden je webteksten te lang en te massief. Je bezoeker verliest dan interesse.

Daarom zijn landingspagina’s een uitstekende mogelijkheid om één webpagina met tekst helemaal te richten op dat ene onderwerp, op die ene dienst of dat ene product dat je wilt verkopen. Je kunt hier de ruimte nemen om uit te weiden.

Je kunt net zo veel landingspagina’s maken als je wilt. Voor elke zoekterm die je belangrijk vindt, kun je een pagina schrijven. Dat geeft jou veel mogelijkheden. Bovendien maak je hiermee je site ‘dikker’ en dat vindt Google ook best interessant. Een website met weinig tekst scoort lang niet zo goed in Google als een website met veel tekst.

Hoe maak ik mijn landingspagina optimaal?

Webteksten schrijven doe je vanuit het oogpunt van je potentiële klant. Dat geldt natuurlijk ook voor landingspagina’s. Houd in je teksten altijd voor ogen wat de klant wil. Daarnaast zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden. Hieronder geeft ik je een aantal tips.

1. Hoe wil je gevonden worden?

Wat zijn voor jou de belangrijkste zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden in zoekmachines? Verkoop je bijvoorbeeld grasmaaiers? Type dan eens ‘grasmaaier’ in bij Google en kijk onderaan de pagina welke gerelateerde zoekopdrachten naar voren komen. Dan kom je natuurlijk uit op ‘grasmaaier kopen’. Maar denk ook aan andere dingen, zoals ‘robotmaaier kopen’ of ‘elektrische grasmaaier kopen’ of ‘goedkope grasmaaier’. Doe onderzoek en ga brainstormen over wat voor jouw bedrijf belangrijk is.

2. Bied relevante informatie

Het is van groot belang dat je landingspagina waardevolle en relevante informatie bevat. De informatie moet passen bij het zoekresultaat dat in de zoekmachines verschijnt. Als dit niet zo is, stel je je bezoekers teleur. Ze verlaten je pagina snel. Dit is niet goed voor jou en ook niet voor je positie in Google.

Zorg dus voor kwaliteit. Met waardevolle informatie maak je je bezoekers én Google heel blij. Denk daarom goed na over wat je wilt vertellen op je landingspagina. Geef informatie die goed past bij je product of dienst en die beter is dan van de concurrentie. Houd voor ogen dat je schrijft voor je bezoekers. Het draait niet alleen maar om Google. Prop dus niet alleen maar heel veel zoekwoorden in je tekst. Je lezer prikt hier zo doorheen en haakt dan af. En Google stelt het ook niet op prijs.

Een tekst die geschreven is voor mensen, is ook automatisch geschreven voor Google.

3. Zorg voor overzicht

Vrijwel niemand leest een webpagina van boven tot onder helemaal door. Mensen scannen in plaats van dat ze alles lezen. Ze zijn op zoek naar informatie die voor hen relevant is. Zorg daarom voor een overzichtelijke tekst:

 • Gebruik een duidelijke titel zodat bezoekers direct zien dat ze op de juiste webpagina zitten.
 • Zorg voor tussenkopjes. Bezoekers zijn op zoek naar voor hen relevante informatie en door tussenkopjes zien ze snel waar ze moeten zijn.
 • Gebruik vetgedrukte woorden. Omdat bezoekers veel overslaan wanneer ze je webpagina scannen, moet je hun aandacht trekken naar de belangrijkste gedeeltes. Dit doe je door bepaalde woorden vet te drukken. Zo slaan ze de belangrijke passages niet over.
 • Voorkom grote blokken tekst door veel witregels te gebruiken. Een groot blok tekst zorgt ervoor dat mensen afhaken. Witregels geven rust en ruimte.
 • Gebruik opsommingen met bullets.

4. Val met de deur in huis

Begin je tekst met de belangrijkste informatie. Bezoekers hebben haast. Ze willen direct weten of ze op de juiste plek zijn beland. Als hun interesse gewekt is, lezen ze verder. Als ze niet gelijk vinden wat ze zoeken, verlaten ze je site. Bedenk dus voor jezelf waarom iemand op jouw site terecht moet komen. Welke vragen hebben jouw potentiële klanten? En welke problemen? Welke oplossing zoeken ze? Welke voordelen heb jij hen te bieden?

Zoals ik al zei, leest haast niemand een volledige tekst. Dus als je bezoekers het eind niet lezen of een stuk overslaan, is dat niet erg. Als jij alle relevante informatie aan het begin van de tekst benoemt,  hebben ze het belangrijkste namelijk al gehad.

Het kan lastig zijn om te denken vanuit je klant en om te bepalen wat belangrijk is. Wat voor jou belangrijk is, hoeft dat voor hen namelijk niet te zijn. Het kan helpen om bij het schrijven deze woorden in gedachten te houden: wat, waarom, wie, waar, wanneer en hoe. Probeer deze vragen in het begin van je tekst te beantwoorden.

5. Houd rekening met SEO

Natuurlijk moet de tekst van je landingspagina van goede kwaliteit zijn. Maar het is ook belangrijk om rekening te houden met bepaalde SEO-technieken. Deze kunnen zorgen voor een hogere positie in Google.

 • Verwerk je zoekwoord altijd in de titel (de H1-tag) van je pagina. Zet hem het liefst een beetje vooraan.
 • Maak tussenkopjes met H2-tags en verwerk het zoekwoord in de eerste H2-titel. En het liefst ook in een paar andere tussenkopjes.
 • Noem het zoekwoord in de eerste zin van de tekst.
 • Gebruik synoniemen van het zoekwoord.
 • Zorg voor een URL die SEO-proof is. Om even terug te komen op het voorbeeld van de grasmaaierverkoper: website.nl/elektrische-grasmaaier-kopen/ is prima. Maar website.nl/category2/post?id321/elektrische%20grasmaaier%20kopen/ is niet goed leesbaar en dus niet SEO-vriendelijk. Het is het beste als de titel van de pagina (de H1-tag) hetzelfde is als de URL.
 • Geef afbeeldingen een naam die past bij je tekst. Dus niet afbeelding1.jpg, maar grasmaaierkopen.jpg.
 • Geef je afbeelding een alt-tekst die past bij je tekst.

6. Aandacht

Wij mensen zijn snel afgeleid. Zorg dat bij je landingspagina alle aandacht uitgaat naar het doel waarvoor je de pagina gemaakt hebt. Het kan nuttig zijn om allerlei elementen weg te halen die je normaal gesproken wel laat zien op je site. Haal bijvoorbeeld afbeeldingen weg die niets toevoegen aan dit specifieke onderwerp. Zorg dat een afbeelding je boodschap ondersteunt. Maak bijvoorbeeld een grafiek of een schema of gebruik een relevante foto. Heb je een sidebar op je site met nieuws, een agenda of links? Haal deze dan weg. Soms halen mensen zelfs hun navigatiemenu weg.

7. Call to action

De landingspagina is bedoeld om conversie te creëren. Dan is er dus één ding heel belangrijk en dat is de zogenaamde ‘call to action’, ofwel de aanzet tot actie. Je hebt uitgeweid over je dienst of product. Je hebt de bezoekers laten zien wat je te bieden hebt en waarom ze bij jou moeten zijn. Dan blijft er nog één ding over, en dat is dat ze iets gaan dóén.

Wil je dat mensen om een offerte vragen? Maak dan een formulier dat mensen kunnen invullen om een aanvraag te doen. Wil je dat je bezoekers iets kopen? Maak hiervoor een opvallende bestelknop met een pakkende tekst. Moeten ze contact opnemen? Zich inschrijven voor een nieuwsbrief? Laat het zien met een opvallende knop, zodat ze er niet omheen kunnen.

Jouw landingspagina

Als je je gezonde verstand gebruikt en rekening houdt met de bovenstaande tips, kom je een heel eind. Heb je toch wat hulp nodig van een tekstschrijver? Wil je bijvoorbeeld je landingspagina’s of je hele website laten controleren op taalgebruik en spelling? Maak dan gebruik van de taalcheck voor je website. Zo weet je zeker dat je goed voor de dag komt. Natuurlijk kan ik je landingspagina’s ook voor je schrijven. Laat het me weten! Ik hoor graag van je.