
Helma Lubbers
Mevrouw Alfabet

Helma Lubbers
Mevrouw Alfabet
Woorden wel of niet aan elkaar schrijven

Maakt een spatie nou echt zo veel uit? Ja. Dat maakt écht wat uit. Of je woorden wel of niet aan elkaar schrijft, kan de betekenis van die woorden namelijk behoorlijk veranderen. Ik heb een paar leuke voorbeelden verzameld over het verschil dat spaties kunnen maken.
Aan elkaar schrijven: een kwestie van leven of dood
Ja, het klinkt misschien een beetje overdreven, die kwestie van leven of dood. Maar toch. Kijk maar even mee:
Dat grote mensen leven kan voor pubers angstaanjagend zijn.
Ik moest echt even goed kijken toen ik deze zin een paar weken geleden voorbij zag komen in een artikel. Ja, het is misschien wel behoorlijk angstaanjagend dat grote mensen in leven zijn. Maar dat is nog altijd beter dan dat grote mensen sterven.
Wat de auteur hier eigenlijk bedoelt, is:
Dat grotemensenleven kan voor pubers angstaanjagend zijn.
Het gaat hier namelijk om het leven van grote mensen. Pubers zijn bang voor hun toekomstige leven als volwassenen. Je moet dit woord dus helemaal aan elkaar schrijven, hoe gek dat er misschien ook uitziet. Je zou kunnen denken dat grote mensenleven ook goed is, maar nee. Dan heb je het namelijk over een mensenleven dat groot is. Ook dat klopt in dit geval niet.
Lange beleggers
Nog een voorbeeld van waar het vaak misgaat:
Ook wijst CBRE erop dat veel goede panden inmiddels zijn verkocht aan lange termijnbeleggers.
Lange termijnbeleggers zijn termijnbeleggers die lang zijn. Hoe interessant de lengte van termijnbeleggers soms ook kan zijn, dat is niet wat hier bedoeld wordt. Het gaat hier natuurlijk over beleggers voor de lange termijn. In dit geval moet je hier dus ook alles aan elkaar schrijven:
Ook wijst CBRE erop dat veel goede panden inmiddels zijn verkocht aan langetermijnbeleggers.
Met vallen en opstaan
Combinaties met er (ervan uitgaan, erin opgaan, eropuit gaan, ernaartoe gaan) zijn vaak lastig. Ik moet ook weleens opzoeken hoe het ook alweer zit. Spaties maken ook hier soms een groot verschil. Kijk maar eens naar deze twee combinaties:
Ervanaf vallen
Ervan afvallen
Tja, maken die spaties dan echt uit? Jazeker.
Ervanaf vallen betekent dat je snel naar beneden komt:
Hij zat op het hoogste punt van het klimrek toen hij ervanaf viel.
Ervan afvallen betekent dat je gewicht verliest:
Ik heb een heel makkelijk dieet gevolgd en ik ben ervan afgevallen.
Zet de spatie op een andere plek en deze woorden krijgen dus gelijk een heel andere betekenis.
Gênante vergissingen
Wanneer je woorden niet aan elkaar schrijft terwijl dat wel moet, kunnen er gênante situaties ontstaan. Zo was er in Amsterdam ooit een ‘Workshop naakt model tekenen’. De vraag is wie er hier dan eigenlijk naakt is. Het lijkt er namelijk op dat de tekenaar uit de kleren moet. Maar meestal is het het model dat naakt is – een naaktmodel – en dan heb je het dus over een ‘workshop naaktmodel tekenen’.
En wat denk je van ‘een bronstige hertenimitator’? De hertenimitator is dan namelijk bronstig. Beetje vreemd wel, om dat zo te zeggen. Beter is ‘bronstigehertenimitator’, ofwel een imitator van bronstige herten.
En lijken ‘oude kaaskroketten’ jou lekker? Mij niet. Dat zijn namelijk kaaskroketten die oud zijn. Meh. Ik heb liever ‘oudekaaskroketten’: kroketten van oude kaas.
Deze drie voorbeelden van foute spaties komen van de Stichting Onjuist Spatiegebruik (SOS), een club die op grappige wijze al die onnodige spaties aankaart. Dus wil je je eens goed verdiepen in de hilariteit van overbodige spaties? Kijk dan vooral op hun site.